Stappenplan graszoden leggen

Het leggen van graszoden is niet heel moeilijk, maar het is wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Als u onderstaande stappenplan volgt, kan er weinig meer fout gaan!

  1. Maak de grond vrij van onkruid en spit of frees deze ca. 20-25cm diep om. Meng eventueel kalk door de grond voor een betere structuur.
  2. Egaliseer de grond nu en druk de ondergrond goed aan d.m.v. een rol, of gewoon met de voet. Houd er rekening mee dat de zoden ongeveer 2cm dik zijn. Zorg er dus voor dat de ondergrond 2cm lager ligt, dan dat het gazon uiteindelijk moet komen. Breng als laatste DCM VIVIROOT aan. Dit is een prima bemesting voor een snelle wortelzetting.
  3. Begin nu met het uitrollen van de graszoden. Doe dit trapsgewijs. Druk de graszoden goed tegen elkaar aan, zodat ze goed aansluiten. Loop tijdens het leggen over planken, zodat de ondergrond niet onnodig verdicht en het gras niet beschadigd wordt.
  4. En tenslotten water geven! Doe dit tot de zoden en de ondergrond door- en doornat zijn. Blijf dit regelmatig herhalen. Zeker de eerste paar weken is dit zeer belangrijk! Pas gelegde zoden zijn heel gevoelig voor uitdroging, zeker wanneer het warm is. Wees de eerste weken ook voorzichtig met het betreden van de pas gelegde zoden. Gun het gras de tijd om vast te groeien.
  5. Na ongeveer 10 dagen kunt u al voorzichtig gaan maaien. Zorg echter wel voor een scherp maaimes en stel de maaier hoger af dan normaal.
  6. Na +- 3 weken is het gazon klaar om te betreden en te spelen!
Graszoden leggen
Een tuin met verse graszoden